https://lisica.rs/recepti/ajvar-od-pecenih-paprika/rc-42
• Ajvar od pečenih paprika
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#42 od 18.04.2016
za više osoba
10:00h
složeno
Najbolji ajvar po receptu naših baka pravi se od pečenih paprika.
Sastojci:
Ceo postupak
- Konzervans:1/2 kesice
- Paprika crvena:30 kg
- Sirće alkoholno:200 ml
- So:po ukusu
- Suncokretovo ulje:1 litar
Priprema:
1. Ceo postupak
Paprike ispecite na peći, kao i obično. Pečene paprike slažite u dublji sud, koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Potom paprike oljuštite, očistite od semenki i sameljite.

Ulje dobro zagrejte u širokoj šerpi, pa dodajte samlevene paprike. Pržite dugo, uz stalno mešanje. Prvo mešajte povremeno dok ajvar ne proključa, a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodajte sirće i konzervans.

Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posolite po ukusu i dok je vruć sipajte u tegle.

Poređajte tegle u neku šerpu pa sve zajedno ubacite u blago zagrejanu rernu da se ajvar zapeče.
Pre zatvaranja tegli premažite površinu ajvara vrelim uljem. Zatvorite tegle, najpre celofanom, pa potom i poklopcem. Ajvar čuvajte na hladnom i tamnom mestu.
Poreklo:
Balkan
Kategorija:
Zimnice » Ajvar, pinđur i kečap
Autor:
lisica
lisica.rs