1. Ceo postupak
Paprike ispecite na peći, kao i obično. Pečene paprike slažite u dublji sud, koji obavezno mora biti poklopljen kako bi se kožica potparila i odvojila od paprike. Potom paprike oljuštite, očistite od semenki i sameljite.
Ulje dobro zagrejte u širokoj šerpi, pa dodajte samlevene paprike. Pržite dugo, uz stalno mešanje. Prvo mešajte povremeno dok ajvar ne proključa, a zatim neprestano. Pred kraj kuvanja dodajte sirće i konzervans.
Ajvar je gotov kada počne da ostaje jasan trag od varjače kojom se meša po dnu šerpe, odnosno kada je jako gust. Gotov ajvar posolite po ukusu i dok je vruć sipajte u tegle.
Poređajte tegle u neku šerpu pa sve zajedno ubacite u blago zagrejanu rernu da se ajvar zapeče.
Pre zatvaranja tegli premažite površinu ajvara vrelim uljem. Zatvorite tegle, najpre celofanom, pa potom i poklopcem. Ajvar čuvajte na hladnom i tamnom mestu.