https://www.lisica.rs/recepti/kompot-od-breskve/rc-41
• Kompot od breskve
Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#41 od 17.04.2016
za više osoba
01:00h
jednostavno
U hladne zimske dane domaći kompot može biti pravi melem za dušu. Ovaj od breskve nam je jedan od omiljenijih.
Sastojci:
Kompot
- Breskve:4 kg
- Šećer:1 kg
- Voda:2 litra
Pasterizacija
- Voda:po potrebi
Priprema:
1. Kompot
Oljuštite breskve i isecite ih na komade željene veličine. Sasvim je dovoljno da ih isečete na polovine, ali možete i na četvrtine, ako želite.

Zatim poređajte pripremljene breskve u sterilisane tegle.

U međuvremenu pripremite sirup tako što ćete rastvoriti šećer u 2 litra vode i ostaviti da proključa, dok se šećer potpuno ne rastopi.

Ovako dobijenim sirupom prelijte voće. Napunite tegle do 1cm ispod vrha, pa ih povežite celofanom i zatvorite poklopcem.
2. Pasterizacija
Na dno veće šerpe stavite pamučnu krpu, pa poređajte tegle. Nalijte šerpu vodom do grlića tegle i stavite na tihu vatru da polako provre. Da bi proces pasterizacije bio uspešan, potrebno je da voda vri 15 do 20 minuta, na tihoj vatri.

Nakon toga odmah izvadite tegle, kako kompot od breskve ne bi promenio boju i ostavite ih da se prirodno ohlade. Kada se tegle potpuno ohlade, odložite ih na tamno i hladno mesto.
Poreklo:
Internacionalno
Kategorija:
Zimnice » Kompoti
Autor:
lisica
www.lisica.rs