• Makedonska pogača

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#35 od 15.03.2016
za 4 osobe
01:30h
srednje zahtevno
Jednostavna pogača koja u Makedoniji ima svečarski karakter.
Sastojci:
Testo
- Jaja:2 kom
- Kvasac kocka:1 kesica
- Pšenično brašno:6 šaka
- So:1/2 kašičice
- Suncokretovo ulje:1 čaša
- Šećer:1 kašika
- Voda:1/2 čaše
Termička obrada
- Jaja:1 žumance
- Suncokretovo ulje:malo, za tepsiju
Priprema:
1. Testo
Prosejte brašno, a potom dodajte so, jaja, ulje i kvasac razmućen u malo mlake vode i šećera.

Toplom vodom zamesite testo kao za klasičnu pogaču. Dobro umešeno testo pokrijte čistom platnenom salvetom i ostavite na toplom da naraste. Kada naraste, ponovo ga premesite i još jednom ostavite da malo naraste. Zatim ponovo premesite testo i oblikujte pogaču veličine tepsije u kojoj će se peći.
2. Termička obrada
U podmazanu tepsiju stavite pogaču, premažite je žumancetom, izbockajte viljuškom i ostavite da malo odstoji, pa pecite na umerenoj temperaturi dok ne porumeni.

Pogaču služite dok je topla, najbolje sa kiselim mlekom ili jogurtom.
Poreklo:
Balkan
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09