• Sok od kupina

Vegetarijansko
Makrobiotičko
Posno
#113 od 10.06.2016
za više osoba
01:00h
jednostavno
Kupine su bogate kalijumom i kao takve odlične za krvnu sliku. Domaći sok je dobar način da iskoristite njihovu vrednost.
Sastojci:
Ceo postupak
- Kupine:5 kg
- Limuntus:2 kesice
- Šećer:1.5 kg
- Voda:5 litara
Priprema:
1. Ceo postupak
Dobro očistite i operite sveže domaće kupine. Potom ih uspite u jednu veću šerpu i prelijte vodom. Potrebno je da ih voda oblije, obično je dovoljno oko 5 litara vode.

Kuvajte ih na jakoj vatri sve dok ne počnu da ključaju, pa zatim smanjite temperaturu. Ostavite ih na vatri još deset minuta.

Sklonite šerpu sa šporeta i dva puta procedite sok. Zatim u njega sipajte šećer i ponovo vratite na vatru. Kada opet provri, sklonite sa vatre i uspite limuntus. Dobro promešajte neka se lepo rastvori, pa napitak prespite iz šerpe u staklene flaše. Zatvorite ih hermetički, ostavite nek se ohlade na sobnoj temperaturi.

Ako ćete sok koristiti narednih dana, dovoljno će biti da ga čuvate u frižideru, a ako ga ostavljate za zimu, potrebno je da zajedno sa limuntusom, ubacite i odgovarajuću dozu konzervansa.
Poreklo:
Internacionalno
Kategorija:
Pića » Sokovi
Autor:
lisica
Hausmajstor: 060 731 88 09