Lisica.RS - Mudar izbor

Veštačka inteligencija razvila sopstvenu enkripciju

Da li je ovo budućnost koja nas očekuje? Koliko fascinira, toliko i plaši. Koliko još dugo će čovek imati kontrolu?
IT & Tech
                 
#2 od 02.11.2016.
loading...
foto: lavreb.wordpress.com
Google Brain projekat bavi se razvojem neuronskih mreža sa sposobnošću dubinskog učenja i njihovom međusobnom interakcijom. Upravo su završili jedan zanimljiv eksperiment. Napravili su tri neuronske mreže, nazvane Alice, Bob i Eve. Zadatak sistema za testiranje se sastojao u tome da mreža Alice šalje mreži Bob kratak binarni niz od 16 bita, a da mreža Eve to priskuškuje i otkrije o čemu “pričaju”.

Za razliku od dosadašnjih eksperimenata, ovog puta su Alice i Bob bili prepušteni sami sebi, pa su morali da stvore sopstveni sistem za enkripciju i dekripciju, kako bi sakrili komunikaciju od Eve.

Posle 15.000 pokušaja, Alice i Bob su uspeli da razmene poruke, a da Eve to ne uspe da dešifruje. Naučnici smatraju da je eksperiment uspeo, a koji algoritam su Alice i Bob koristili, nije poznato. Zbog specifičnog načina učenja, nije moguće provaliti kako su mreže došle do rešenja, tako da ono neće biti korišćeno za enkripciju u realnoj praksi.

Sama pomisao da su neuronske mreže sposobne da stvore nešto bez uplitanja čoveka je već dovoljno fascinantna i zastrašujuća, a sada smo još dobili i saznanje da to nije moguće “provaliti”. Iskreno, malo me podilazi jeza od te spoznaje ...
Tagovi
izvor informacija: pcberza.rs

VEŠTAČKA INTELIGENCIJA

GOOGLE BRAIN

MOZAK

ENKRIPCIJA

EKSPERIMENT

PCBERZA

PC BERZA

IT & Tech
najnovije
loading...
Vaša reklama OVDE, pozovite 063/311-094
Verbano.RS : Autoservis, otkup i prodaja automobila i delova
Hausmajstor: 060 731 88 09
Otkup Automobila
SEO Optimizacija sajta
Otkup i prodaja automobila Beograd
Otkup automobila Beograd
Auto oglasi, prodaja vozila, rezervnih delova i opreme | BerzaVozila.com
Stošić Agencija za selidbe Beograd